Nyt medlem af orgelbestanden

Hvad er det?

Det er Jane på salmecykel. Eller trædeorgel. Eller stueorgel. Eller harmonium.
Dette instrument har Fabrikationsnummer 8059 og er bygget af Joh. P. Andresen & Co. Ringkjøbing. Orgel-Harmoniums-Fabrik. Firmaet byggede ca. 20.000 (!) instrumenter.

Harmoniet har tilhørt Ejner Aage Frellsen, som var Asperup Kirkes navnkundige organist fra 1911 til 1958. Alle orgelelskere skylder Frellsen stor tak for, at han kæmpede for at få bygget Asperup kirkes klenodie af et orgel. Læs mere her. https://www.ar-arkiv.dk/?p=1859

Frellsens datter Ingrid, var i øvrigt organist ved Indslev kirke i 35 år, hvor hun sad på bænken ved det Margaard-orgel, som er omtalt andetsteds på denne hjemmeside.
Ingrid fik en søn, Anders, som nu har foræret Orgelloftet sin morfars stueorgel.

Og hvad er det?

Det er giveren Anders Christensen (med ryggen til) og Peter From (i traileren) i færd med at flytte Frellsens harmonium fra Indslev Kildegård til Nørrelund på Ravnskovgyden.

Og hvad er det der lyder sådan?

 

Det er Jane, som spiller en andantino skrevet af Léon Boëllmann for harmonium.
Her kan man høre, hvordan instrumentet klinger her og nu.

Det lyder jo egentlig godt, men – der må alligevel være et eller andet galt, for der er ingen forskel, om alle 6 registre er trukket eller ej. Eller NÆSTEN ikke. Enkelte toner er med 16´…. Man må håbe der måske kommer en sagkyndig forbi en dags tid…

FAKTABOX:

Et harmonium har ikke piber som et kirkeorgel, men små metaltunger, ligesom en harmonika. Luftstrømmen kommer fra en bælg i instrumentets nederste del. Bælgen aktiveres med 2 fodpedaler, som trædes af den spillende. Deraf tilnavnet ”Salmecykel”.

Fra midten af 1800-tallet og indtil 1930-erne var det almindeligt i sit hjem at have et stueorgel til brug ved husandagt. Instrumentets storhedstid var omkring 1900. Det er dejligt at synge til, og efterhånden skrev mange komponister også små stykker musik til harmoniet. Siden holdt klaveret sit indtog.
Jesuskirken i Valby huser en samling på omkring 50 harmonier.